ELS ENTENÇA






El Entença del castell de Móra d'Ebre descendien dels Guillems de Motpeller. Eren rics-homens d’Aragó per les seves possessions aragoneses entre les qual el lloc d’Entença, d’on prenien nom; però les seves principals possessions, la baronia d’Entença, eren a Catalunya, on eren senyors de Móra i Falset.

El llinatge és un dels més antics i destacats de la història medieval de Catalunya, els “nobillísims cavallers” segons el canonge Pere Vitales al “Nobiliario de Aragón” descendien de la nissaga del comte de Barcelona Guifré el Pilós i van estar emparentats amb els reis d’Aragó.

L’any 1118 apareix Pere Mir d’Entença, descendent del Mir Geribert i dels comtes dels Pallars. El primer Entença propietari del castell de Móra, fou Guillem d’Entença, nebot de la reina Maria d’Aragó i cosí de Jaume I el Conqueridor. Teresa d’Entença fou la mare del rei Pere el Ceremonios, estava casada amb el rei Alfons el Benigne.

L’Entença més conegut de la història de Catalunya és Berenguer d’Entença, fill de Berenguer d’Entença, senyor de Móra i Falset, fou Megaduc de Romania i senyor d’Anatòlia. Un dels carrers de Barcelona està dedicat a la seva memòria.



Berenguer d’Entença

Fill gran de Ponç Hug d’Empúries i germà de Jaussiana d’Entença. Cunyat de Bernat Guillem de Montpeller. A la mort del seu cunyat, el succeir com a cap de la campanya del regne de València. L’any 1239, mentre comandava la conquesta del castell de Xiu (Lluxent) fou protagonista del Miracle dels Corporals.





Bernat Guillem de Montpellier 

Oncle de Jaume I. Participa a la campanya de la conquesta de València. Distingit pel setge de Borriana i mort al Puig de Santa Maria l’any 1238. També fou conegut com Bernat Guillem d’Entença perquè es va casar amb Jausiana o Juliana d’Entença, filla de Ponç Hug II i neboda d’Hug d’Empúries. Era neta d’Hug III, comte d’Empúries i de Jussiana d’Entença.


Jaume I el Conqueridor 


Bernat Guillem d’Entença 

Cosí del rei Jaume I, fill de Bernat Guillem de Montpellier i de Jussiana d’Entença. Va se protegit de Jaume I i va arribar a ser majordom d’Aragó. A la mort del seu pare reclamà una part de la senyoria de Montpeller.



Guillem d’Entença

Fill de Bernat Guillem de Montpeller, germà de Bernat Guillem d’Entença. Era a la campanya de València amb el seu pare quan va morir al Puig de Santa Maria, tenia 10 u 11 anys segons Jaume I. L’any 1244 apareix amb el Rei Jaume I al setge de Biar. El seu cosí, el rei Jaume I, va acordar que es cases amb Alamanda la jove, neta d’Alamanda de Subirats. Guillem d’Entença “nobilíssim cavaller” era senyor dels llocs de Rafales i Llitera a Catalunya, de Castellnou i Puig de Santa Maria, prop de Segorb, al regne de València, d’Entença, al comtat de Ribagorça i molts altres llocs d’Aragó. Alamanda va heretar de la seva avia: els lloc d’Altafalla, Falset, Tivissa, Garcia, Marçà, Pratdip i Móra.



Alamanda d’Entença, IV senyora de la baronia (1244-1246)

Amb el casament d’Alamanda i Guillem la baronia dels ascendents i descendents d’Alamanda pren el nom d’Entença. Els anterios senyor de la baronia foren Guillem de Castellvell, Albert de Castellvell i Alamanda Subirats-Sant Martí. Alamanda es quedà vidua i feu testament en favor del seu únic fill Berenguer d’Entença. Va ser enterrada al monestir de Vallbona



Escut d'armes de la baronia d'Entença 

Berenguer d’Entença, Senyor de Móra i Falset

Fou el V senyor de la baronia entre 1256 i 1294, l’heretà amb menys de 15 anys. Es va casar amb Galbors de Montcada i Aragó i fou pare de 12 fills. Serví amb coratge tres grans reis: el Conqueridor, Pere I el Gran i Alfons el Liberal. Durant vint anys mantingué una dura guerra amb els seus veïns els templers de Miravet i Ascó, als qual havia jurat odi etern. Entre els seus fills destaquen Guillem, primogènit i hereu universal; Saurina que es va casar amb Roger de Llúria, i Berenguer d’Entença que comandant els almogàvers es va posar al servei de Fadric II de Sicília.Berenguer com el seu pare Guillem i el seu avi Bernat Guillem, va escollir la seva tomba al monastir d’Escarp. La capella de Móra fou l’única de la baronia que va rebre un legat per a llibres i ornaments.



Guillem d’Entença, VI senyor de la baronia (1294-1321)

Guillem es va casar amb Berenguela de Montcada, posant fi d’aquesta manera a les desavinences amb els templers. No va tenr descendència i la baronia, l’any 1324 es va incorporar al comtat de Prades que el rei Jaume II havia creat pel seu fill l’infant Pere.

Roger de Flor, Berenguer d'Entença i els almogàvers a Constantinoble 


Berenguer d’Entença, fill del V Senyor de Móra i cunyat de Roger de llúria

Berenguer d’Entença, germà del VI senyor de la baronia, és l’Entença més conegut de la història catalana. Va lluitar amb el seu pare, el seu germà i els almogàvers contra els seus veïns, els templers de Miravet i els Montcada d’Ascó. Defensar amb Roger de Flor i els almogàvers la causa de Fadric II de Sicília. Va dominar les terres situades entre Gallípoli i Tesalònica. Va reorganitzar els ducats d’Atenes i Neopàtria d’acord als Usatges de Barcelona i imposà el català com a llengua oficial. Roger de Flor li cedí el títol de Megaduc de l'Imperi Bizantí desprès de ser investit Cèsar

Joan Josep Duran i Miró (2006)